Media

NUV branchedata: werkgelegenheid daalt harder dan omzet

Redactie | 6 juli 2017, 11:24

De omzet van Nederlandse uitgevers is in vijf jaar gedaald met 19%. Het aantal werknemers daalde in die periode met 22%.

Dat blijkt onder meer uit de nieuwe branchedata die het Nederlands Uitgeversverbond (NUV) vandaag heeft gepubliceerd op haar website. Met een omzet van 2,7 miljard euro en 13.500 werknemers, is de uitgeefsector wel nog altijd de grootste branche binnen de media- en entertainmentindustrie. Digitaal speelt een steeds grotere rol binnen de sector. Zowel de digitale omzet als het gebruik van digitale uitgaven stijgt fors.
 
Digitalisering
 
Hoewel de printomzet van de sector de laatste jaren onder druk staat, is er een duidelijke kentering zichtbaar. De digitale activiteiten maken een steeds groter deel uit van de omzet. Gemiddeld komt in 2016 17% van de omzet van digitale uitgeefproducten, met uitschieters bij media voor vak en wetenschap (59%) en educatieve uitgevers (23%).
 
Lezen populair
De uitgevers spelen in op het veranderend mediagebruik, waarbij ook oudere lezers steeds meer digitale media gebruiken. Jongere generaties lezen vooral online. Tijdbestedingsonderzoek laat zien dat lezen onverminderd populair is (gemiddeld drie kwartier per dag) en dat frequente lezers koopkrachtig en hoog opgeleid zijn.
 
De branchedata van het NUV zijn nu beschikbaar via een 146 slides tellende presentatie en via interactieve factsheets. Deze worden periodiek geactualiseerd en verrijkt met nieuwe onderwerpen. De sectorinformatie is afkomstig van onder meer GfK, PWC, NOM, Media:tijd, KVB Boekwerk, IAB en ABF.

Over de auteur

Reacties op dit artikel (0)

Comment author avatar

Gerelateerde items Nuv Uitgevers

Meer in channel Media

Blijf op de hoogte

Van onze partners

Whitepapers

Adfo Events

Populaire blogs